Werkwijze

Goed dat je hier bent

Je bent vast enthousiast geworden na het bekijken van de homepagina.

Vind hieronder uitgebreide informatie over wat je kunt verwachten als je aan de slag wilt in het ZANGHAUS.

Pfff....te veel lezen

Wil je dat liever ontdekken door te doen in plaats van te lezen?

Neem contact op en kom langs voor een kennismaking.

Ik wil meer lezen

Wil je meer weten over wie er achter het idee van het ZANGHAUS zit?

Lees over Linda.

ok, let's go

klik op onderstaande tabs om meer te weten te komen

 

Ben je geïnteresseerd en wil je langskomen?


Wat leuk! Bel of mail voor een afspraak. Op de pagina 'contact' vind je openingstijden en de gegevens die je nodig hebt.

Je kunt dan de mooie lesruimte zien, Linda ontmoeten en er achter komen of zingen en het ZANGHAUS iets voor je is! Zie 'adresgegevens'.

Vervolgens bepalen we een plan van aanpak. Wanneer je besluit vaker te komen, is het handig om elkaar nog beter te leren kennen door middel van de introductielessen. Zo kun je je zangtechniek trainen en repertoire opbouwen en uiteindelijk doorschuiven naar programma's en workshops. Lees voor 'introductielessen', 'programma's' en 'workshops' hieronder verder.

Ben je jonger dan 15 jaar? Dan kun je aansluiten bij een van de zangclubjes. Lees hieronder verder.

Wil je starten als duo of met een groepje? Dat kan ook! Bekijk de tarieven.

Hier nog wat inspiratie:

Investeer om te leren

 1. Blijf in beweging: Het leven is leren, in beweging blijven is vooruitgang, als je stil gaat staan roest je vast en wordt het steeds moeilijker om 'fris' te blijven. Blijf weg van gewoontes, blijf dapper, blijf kritisch, zo blijf je alle uitdagingen in het leven aankunnen. Misschien heb je een situatie of gevoel wat je bij die situatie kreeg, weggestopt en (misschien op dat moment terecht) op slot gezet. Vroeg of laat, als je in beweging wilt blijven zul je toch dat slot er af moeten halen en het leren voelen.
 2. Heb vertrouwen
 3. Sta open, laat je inspireren. Er zijn zoveel artiesten die een gevoel of gebeurtenis hebben omschreven, die muziek er van hebben gemaakt, om met de situatie om te kunnen gaan. Ze hebben het geuit en ze zijn de situatie aangegaan. Door heel de popgeschiedenis zijn er al 1000-en gevoelens omschreven. En de nummers die jou aanspreken of die jou raken, kunnen jou informatie bieden. Soms hoor je ineens de tekst van een nummer, of voel je het nummer ineens aan, het laat je niet meer los. Het zou zomaar eens iets over jezelf kunnen zeggen. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat het je helpt om dingen te verwerken en los te laten.
 4. Volg je eigen inspiratie: Begin met vragen voor wat je nodig hebt.
 5. Creëer: wanneer je ruimte hebt gemaakt voor jezelf, kun je dat neerzetten wat je wilt.

Wat moet ik nog meer weten hierover?

Gelukkig is het zo, dat je nog steeds leert, ook al heb je geen les. Ik kan het niet genoeg benadrukken dat je zelf in beweging moet blijven. Dat is de enige manier om te leren en vooruit te komen. Als zingen een onderdeel van je leven is, zorg dan dat je op meerdere vlakken met zingen bezig kan zijn. Ga bij een koor, doe workshops, ga bij een bandje, ga optreden, ga samen met vrienden muziek maken!

Je spreekt verschillende vlakken tegelijk aan; creatief, spiritueel, mentaal, gezondheid. Het geeft je kracht, het geeft je richting, het geeft dat wat je nodig heeft. Alle antwoorden, mocht je er iets mee hebben, kun je vinden.

Zoals je leest ga je niet zomaar iets aan. Je zult (opnieuw) bewust worden van jezelf, je stem, en waar je mee bezig bent. Je zult beter naar jezelf gaan luisteren en ontdekken welke kant je op moet.

Klanten lopen altijd een stukje wijzer over zichzelf de deur uit en sommigen blijven zelfs jaren plakken. Zo wordt de omgeving weer een stukje rijker door alle contacten en projecten die ontstaan.

De introductielessen

Wanneer je je kennismaking achter de rug hebt en je wilt doorgaan, dan gaat het volgende gebeuren:

 1. je krijgt een persoonlijk online account, zodat je zelf de afspraken kunt inplannen via de website
  --> lees in de tabs hieronder wat je nog meer kunt met je persoonlijk online account
 2. je download en leest het 'introductie'-bestand
 3. je gaat zelf een playlist aanmaken via bijv. Spotify met nummers die je zou willen leren zingen

De introductielessen zijn er om te ontdekken of zingen iets voor je is en of de manier waarop het ZANGHAUS werkt, bij je past.

We gaan aan de slag met de basis zangtechnieken. Of je nou net begint met zingen of al veel ervaring hebt. Het is altijd handig om je technieken nog eens op te frissen. Een checklist van deze technieken vind je in het gedownload bestand. Zo krijg je zelf een goed beeld wat jouw volgende stap kan zijn in je stemontwikkeling. Daarnaast is er ook een overzicht van deze technieken en bijhorende workshops.

En we aan de slag met je kennis over muziek. Niet alleen theorie, maar vooral ook verschillende genres leren kennen. Zo ga je je beleving van muziek, je muzieksmaak en je eigen repertoire uitbreiden. Je ontdekt wat past bij jouw stem.

We oefenen je nummers uiteindelijk op het podium in de lesruimte. Dit is een van de redenen waarom zingen bij het ZANGHAUS meer dan alleen zangles is. Je start een weg naar een ontdekking van jezelf. En daar zou ik heel veel over kunnen typen, maar het gaat vooral om het doen. Om de ervaring. En daarom is het aanbod aan workshops en programma's zo groot, zodat je in beweging kunt blijven en jezelf kunt blijven leren kennen.

Na een aantal introductielessen heb je een repertoire opgebouwd wat bij je past en die je zou kunnen inzetten met programma's en workshops.

Dan nog dit ter inspiratie:

'Werken in het NU' bij het ZANGHAUS

 1. Je maakt bewust een afspraak.
  Weet waar je mee bezig bent! Je hebt al inspiratie nodig gehad om op het idee te komen dat je iets met zingen wilt en zet daarmee al een intentie neer. Je wil niemands tijd en geld verdoen, inclusief die van jezelf. Zorg er dus voor dat je blijft checken waar jij blij van wordt om aan te pakken. Uiteindelijk zul je merken dat je inspiratie je overal brengt waar je zijn moet. Bereid een lied wat je die week op de radio hebt gehoord en je maar niet loslaat, bereid vragen voor, weet welke techniek je wilt leren, weet dat je even niets wilt en alleen lekker zingen en ontladen. En nu komt het gekke: zelfs als je even niet weet of snapt wat te volgen. Je weet niet wat je wilt leren, maar je wil het wel, dat is ook goed!
 2. Je bent bewust in de les.
  De andere bedoeling bij 'werken in het NU' is dat je les hebt in het moment. Je kunt, na het zetten van de intentie en bedenken wat de bedoeling van de les gaat zijn, niet voorspellen of stap voor stap bedenken hoe zo'n lesmoment gaat lopen. Je mag het dan weer even loslaten en eens zien wat er gebeurd. Misschien kom je heel gehaast de les binnen, ben je al je blaadjes vergeten, heb je een verhit gesprek gehad, lukt het nummer niet wat je had voorbereid, ik kan zo nog even doorgaan met situaties die zich voor kunnen doen. Ondanks alles wat er kan gebeuren krijg je misschien wel aan het eind van de les precies dat inzicht wat je nodig hebt gehad.

 

Wat wordt er van mij verwacht als beginner?

Als je nog nooit iets gedaan hebt met zingen en je bent een echte beginner, dan kan het lastig zijn om gelijk een doel te hebben of een lied te zingen. Gun en geef jezelf de tijd om te wennen. Geef jezelf een paar lessen de kans om te 'acclimatiseren'. Neem de tijd om te kijken wat voor jou werkt wat betreft de invulling van zang in je leven. Je hoeft niet meteen te verwachten van jezelf dat je van de een op de andere dag een killer-ritme hebt in oefenen of regelmatig zingen en dat je weet wat bij je past. Totaal niet de bedoeling! Ga alsjeblieft onderzoeken en ontdekken wat bij jou (wensen) past, niemand legt je verder iets op. Zoiets heeft tijd nodig en is nooit verloren tijd.
Als je eenmaal weet wat je wilt en je hebt een doel voor jezelf gevonden, dan neem je het heft in handen. Toon initiatief en begin eigen projectjes. Maak het leuk!

Zanghaus programma's


'Ben jij het beu jezelf steeds klein te maken dan je hoort te zijn (in het bijzijn van anderen)? Kom jij niet (genoeg) toe aan dat worden wat jij werkelijk kan zijn?'

'Ontwikkel jezelf, samen met anderen, door deel te nemen aan de programma's van het ZANGHAUS'

'Samen deel je de persoonlijke groei en ontdek je hoe het zingen je kan helpen om in contact te komen met je eigen kracht'

'Geef jezelf een podium en leer jezelf groter te maken. Schijn een spotlight op dat wat je doet, op je valkuilen en op je krachten.'

'Ontdek je eigen weg en vind bezieling in het zingen. Deze lessen bieden een veilige en inspirerende omgeving voor persoonlijke groei'

 

Je hebt jezelf een podium geboden en nu mag het 'publiek' er bij. Je gaat de stappen die je (individueel) gezet hebt, delen met anderen om verder te komen in je zangkwaliteiten en je creatieve- en persoonlijke ontwikkeling. 

Dit is een uniek aanbod om iets te doen met jezelf ontwikkelen en zang in je leven. Zangles zoals je het niet gewend bent.

Is het je ooit opgevallen dat de dingen waar je vaak tegenaan loopt (waar je misschien wel al een tijdje omheen zit te dralen) of signalen die je krijgt (goedschiks of kwaadschiks, waar je iets mee zou kunnen doen) of eindelijk dát antwoord/dát inzicht/dát ene zetje wat je krijgt, gebeuren wanneer je bent met anderen? Wanneer je in contact bent met anderen en wanneer je jezelf kunt laten zien?

En om dit allemaal een stuk aangenamer te maken kunnen we als middel ‘zingen’ en ‘muziek maken’ gebruiken. Het brengt je ook nog eens LETTERLIJK in beweging, wat echt heel krachtig werkt en ook nog versterkt wanneer je het bewust in zet. Het is een voordeel in je dagelijks leven EN je wordt er een betere performer & zanger van!

 

Wat houdt deze lesvorm in?
—> een groepje van 2, 3 of 4 personen die bij je passen, wordt samengesteld door mij
—> aantal afspraken
(bijv. 2, 4 of 10 lessen) en frequentie (bijv. maandelijks, twee-maandelijks), worden van tevoren vastgelegd en gepland (dat kan bijv. ook eerst 1 les ter kennismaking zijn en daarna verder kijken)
—> ook de inhoud van de lessen wordt van tevoren besproken met allen, zodat duidelijk is wat er voor elke les van je verwacht wordt
(inhoud kan bijv. zijn: 1. werken met nummers van vrouwelijke artiesten, zangtechniek basis en solozang om jezelf te leren neerzetten OF
2. werken met nummers uit de jaren ’80, zangtechniek alles wat met articuleren te maken heeft en performance OF
3. werken met nummers die iets betekent hebben uit jouw leven, zangtechniek klankvorming en leren samenzingen)
—> er wordt een appgroepje gemaakt, zodat jullie elkaar op de hoogte kunnen houden van jullie proces. Of als je kijk-lees-concert-luister-tips hebt voor anderen, kun je die ook hier in kwijt.
—> de lessen zijn €24,- per les/per persoon en duren 75 min (m.u.v. duolessen, deze duren 60 min)
—> alle lessen zijn voor alle leeftijden en niveau’s
—> de lessen worden gegeven in de lesruimte in Tilburg

Nog steeds interessant? Lees verder —>

Wat moet je nu doen?
Nou, je kunt je inschrijven via de shop of door bijgevoegd inschrijfformulier in te vullen en naar me terug te mailen.
Dan is het even wachten geblazen, want ik ben bezig met het samenstellen van een groepje en een lesprogramma.
Wanneer dat gelukt is, doe ik jou en de anderen een voorstel voor de inhoud programma, middels het voorstelformulier (zie voorbeeld ervan hieronder) Vervolgens plannen we de data in en met jullie goedkeuring gaan we het programma starten!

Heb je vragen of wil je je inschrijven? Download het inschrijfformulier hier of schaf aan voor €0,- in de shop en vul in. Mail je formulier dan naar: info@zanghaus.com

Een lesmethode? JA! De visie van het ZANGHAUS is gegoten in een lesmethode.

Je gaat nog een stapje verder; meer jezelf neerzetten, meer publiek, meer muziek en zang ontdekken. Leer van artiesten, songwriters en het ontstaan van bepaalde muziekgenres. Leer jezelf kennen door nieuwe muziek te leren kennen. Kom op plekken waar je nog nooit geweest bent en ontdek verborgen schatten in jezelf.

Elke workshop uit de lesmethode heeft een ander thema rondom zang en muziek. Alle workshops samen vormen de gehele ZANGHAUS lesmethode.

Je schaft een workshop aan via de shop en voert deze zelfstandig thuis of in je lessen uit. Je kunt de workshop alleen of met anderen volgen. Je gaat 4 tot 8 weken aan de slag met een zelf gekozen nummer binnen het thema van de workshop.

Je kunt de workshop op verschillende manieren afronden:
- je rond af door het nummer waar je aan gewerkt hebt, thuis te performen voor jezelf of voor anderen,
- je rond af door het nummer waar je aan gewerkt hebt, in de les (evt. met anderen) te performen,
- je rond af door een opname te maken van je performance van het nummer waar je aan gewerkt hebt,
- je kun je opname vervolgens laten beoordelen via een video-beoordeling. Schaf deze aan via de shop.
- je schrijft je in voor de bijhorende groepsles (lees hieronder verder)

Groepslessen

Een belangrijk onderdeel van het ZANGHAUS is jou het podium bieden voor wat je nodig hebt. Het proces van een lied solo zingen en het performen is heel leerzaam. Daarvoor heb je letterlijk een podium en publiek nodig. Het ZANGHAUS biedt dan ook groepslessen aan, horende bij de thema's van de workshops. Je gaat nog steeds zelfstandig met de workshop aan de slag, thuis of in de les. Je schrijft je in voor de groepsles en je performed het nummer waar je aan gewerkt hebt, tijdens het uitvoeren van de workshop. Het leuke is dat ook publiek zich kan inschrijven voor deze groepsles. Alle deelnemers krijgen de gelegenheid om iets over je performance te zeggen. Zo kun je je proces delen met anderen en nog meer leren. Dubbel leuk!

Voor meer info, ga naar de pagina 'info lesmethode'

Naast de workshops van de lesmethode zijn er diverse andere leuke workshops die live in een groep te volgen zijn. Dit om zoveel mogelijk zangwensen te vervullen en mensen samen aan het zingen te krijgen.

Leuk! Ik doe mee

 • Check de agenda om te weten welke workshops wanneer plaatsvinden.
 • Schrijf je in voor een workshop door deze aan te schaffen in de shop.
  In de shop vind je tevens een uitgebreide beschrijving bij elke workshop.

Elke leerling van het ZANGHAUS krijgt een online account

Met je online account kun je:
- zelf online je lessen inplannen en beheren
- zelf je teksten uploaden op 'mijn lespagina' en gebruiken in je les
- in de les log je in via de iPad en kan Linda aantekeningen maken
- thuis kun je je teksten dan weer downloaden en zelf voorzien van aantekeningen
- je kunt mp3's van karaokebanden en eigen opnames beluisteren en downloaden
- je huiswerk en/of aantekeningen over de les bekijken

Voorbeelden in werkwijzes van leerlingen

A.
- Gaat bij haar zelf te rade wat ze nodig heeft en wat ze wil leren. Voor haar eerste stap heeft ze bedacht: ik wil thuis durven zingen, om zo ervaring op te bouwen en te merken waar ze tegen aan loopt. Ze plant een les in en bespreekt wat het plan kan zijn. Met wat tips en de afspraak om een paar lessen vooruit te boeken, zodat ze een stok achter de deur heeft, probeert ze zo in een ritme te komen. Na een tijdje heeft A. het het lef om te zingen en heeft hier een goed ritme in te pakken. Tussendoor stuurt ze filmpjes door die ze interessant vindt en vult ze haar playlist aan met liedjes die haar leuk lijken om te zingen. Inmiddels plant ze de ene maand een les van een half uur waarin ze aan techniek wil werken en de andere maand een les van 45 min, waarin ze liedjes wil oefenen.
M.
- Plant maandelijks een les voor haarzelf in. Ze volgt haar inspiratie voor het kiezen van nummers en in de les gaat ze samen met Linda aan de slag. De opvolging van nummers blijkt steeds heel logisch. Soms zegt de tekst iets over een situatie in haar leven op dat moment, soms sluit het precies aan op de zangtechniek waar ze aan toe is om op te pakken. Enkele keren plant ze een duoles met haar dochter. Haar dochter zit ook in een zangclubje met 2 andere meiden van haar leeftijd. Zij komen twee-wekelijks bij elkaar.
L.
- Leert zichzelf thuis piano. Zingt wanneer hij het nodig heeft en plant af en toe een les om een nummer te laten horen en daar tips over te krijgen. Uiteindelijk ronden we het nummer af door het op te nemen.
E.
- Wil auditie doen voor 'the voice' en wil graag bij het ZANGHAUS haarzelf daar voor klaarstomen. Er zijn verschillende rondes, dus ze plant de lessen tussen de audities door. Soms een uur, soms een half uur.
P.
- Zit in een coverband en wil bij het ZANGHAUS steeds de nieuwe nummer uit het repertoire instuderen. Daarnaast doet P. regelmatig mee aan de workshops uit de lesmethode om geïnspireerd te blijven en andere zangers uit de omgeving te ontmoeten. Af en toe maakt hij dan een afspraak met een andere leerlingen bij het ZANGHAUS om een meer-stemmig nummer in te studeren.
J.
- Ze heeft 4 jaar lang elke week zangles gehad en was toen zeker genoeg om op een bandje af te stappen. Een half jaar heeft ze geen afspraken geboekt. Daarna merkte ze dat ze door het zingen met de band, niet meer aan haar eigen nummers en haar zachtere stem toe kwam. Ze plant daardoor weer een afspraak bij het ZANGHAUS voor haar nieuwe zangdoelen. Inmiddels is ze hierdoor weer piano gaan spelen, dat wat ze als kind deed.

En zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen. Hopelijk inspireert het je om je eigen ding op te pakken via het ZANGHAUS.

Zangclubje

Ben je jonger dan 15? Dan start je bij het ZANGHAUS in een zangclubje. Je wordt in een groepje ingedeeld met leerlingen van dezelfde leeftijd en enigszins hetzelfde zangdoel. Klikt het niet? Geen probleem. Dan vinden we een andere oplossing.

• Samen zingen en persoonlijk en creatief ontwikkelen
• Leer andere kids (in je omgeving) kennen
• Afspreken wanneer en hoe vaak je wilt
• Eenmalig is ook mogelijk
• Groepje met 3 of 4 kids
• Mogelijk icm individuele les

Voor duo- en groepslessen kunnen zowel losse als vaste tijden afgesproken worden:

 • Wil je een keer met je vriend(in), zoon, dochter, oom, tante, neef, andere leerling die je tijdens een workshop hebt leren kennen, je hele gezin, een lied instuderen of samen werken aan een bepaalde techniek of samen voorbereiden op een workshop of eindelijk dat 4-stemmige nummer instuderen wat je altijd al gewild hebt. Dat kan! Je kunt naast dat je individuele lessen plant ook een duo- of groepsles plannen.
 • Wil jullie jullie graag een tijdje samen les om samen te werken en kijken wat daar uit komt? Dat kan! We kunnen dan voor bijvoorbeeld een schooljaar lang of andere bepaalde tijd de lessen vooruit plannen.

Waarom samen zingen?

- leren van anderen
- even niet alleen focus op jezelf
- op een andere manier inspiratie krijgen
- meer zang in je leven
- mensen leren kennen met een gedeelde interesse in muziek
- het leeft pas als je samen deelt!

Ik wil graag benadrukken hoe belangrijk het is om SAMEN muziek te maken en verbinding vinden met anderen. En dat geldt voor ALLE LEEFTIJDEN! De lesruimte is een fijne plek om elkaar te ontmoeten, te verbinden en samen muziek te maken.

- Door iemand anders te zien en horen en daar feedback op te kunnen geven en daar over te kunnen praten in een groep creëert inzicht, motivatie en inspiratie
- Ook het leuke van samen zingen, samen klinken, samen delen, schept vertrouwen, zelfvertrouwen, vreugde en het zet processen in gang die je in je eentje niet zou hebben
- Een stok achter de deur met oefenen
- De lessen zijn goedkoper
- Je leert op een andere manier en voor de meesten geldt ook: sneller.
Ik kan zo nog even doorgaan...

Kun je dan niets leren van individuele lessen? Ja zeker wel, je volgt dan een persoonlijker traject, wat ook noodzakelijk is in de meeste gevallen. Vooral als je een bepaald doel voor ogen hebt. MIJN ADVIES is, als je er ook maar een beetje voor open staat, om duolessen en individuele lessen af te wisselen.

Wil je een keer met je vriend(in), zoon, dochter, oom, tante, neef, andere leerling die je tijdens een workshop hebt leren kennen, je hele gezin, een lied instuderen of samen werken aan een bepaalde techniek of samen voorbereiden op een workshop of eindelijk dat 4-stemmige nummer instuderen wat je altijd al gewild hebt. Dat kan! Je kunt naast dat je individuele lessen plant ook een duo- of groepsles plannen.