Werkwijze

Goed dat je hier bent

Je bent vast enthousiast geworden na het bekijken van de homepagina.

Vind hieronder uitgebreide informatie over wat je kunt verwachten als je aan de slag wilt in het ZANGHAUS.

Lees bijv. over de nieuwe 'ZANGHAUS programma's'.

Pfff....te veel lezen

Wil je dat liever ontdekken door te doen in plaats van te lezen?

Neem contact op en kom langs voor een kennismaking.

Ik wil meer lezen

Wil je meer weten over wie er achter het idee van het ZANGHAUS zit?

Lees over Linda.

ok, let's go

klik op onderstaande tabs om meer te weten te komen

 

zanghaus programma's

Ben jij het beu jezelf steeds klein te maken in het bijzijn van anderen? Wil jij leren je op het podium groot te maken en energie te leveren?

Dit is een uniek aanbod om iets te doen met jezelf ontwikkelen en zang in je leven. Zangles zoals je het niet gewend bent.

Is het je ooit opgevallen dat de dingen waar je vaak tegenaan loopt (waar je misschien wel al een tijdje omheen zit te dralen) of signalen die je krijgt (goedschiks of kwaadschiks, waar je iets mee zou kunnen doen) of eindelijk dát antwoord/dát inzicht/dát ene zetje wat je krijgt, gebeuren wanneer je bent met anderen? Wanneer je in contact bent met anderen en wanneer je jezelf kunt laten zien?

Kort gezegd: wil je een schop onder je kont, dan is dat lekker snel geregeld met anderen er bij.

En om dit allemaal een stuk aangenamer te maken kunnen we als middel ‘zingen’ en ‘muziek maken’ gebruiken. Het brengt je ook nog eens LETTERLIJK in beweging, wat echt heel krachtig werkt en ook nog versterkt wanneer je het bewust in zet. Het is een voordeel in je dagelijks leven EN je wordt er een betere performer & zanger van!

En om het nóg aangenamer te maken, zijn 'jezelf ontwikkelen', ‘zingen', 'muziek maken' & 'met anderen’ gegoten in deze nieuwe lesvorm.

Wat houdt dat in?
—> een groepje van 2, 3 of 4 personen die bij je passen, wordt samengesteld door mij
—> aantal afspraken (bijv. 2, 4 of 10 lessen) en frequentie (bijv. maandelijks, twee-maandelijks), worden van tevoren vastgelegd en gepland (dat kan bijv. ook eerst 1 les ter kennismaking zijn en daarna verder kijken)
—> ook de inhoud van de lessen wordt van tevoren besproken met allen, zodat duidelijk is wat er voor elke les van je verwacht wordt
(inhoud kan bijv. zijn: 1. werken met nummers van vrouwelijke artiesten, zangtechniek basis en solozang om jezelf te leren neerzetten OF
2. werken met nummers uit de jaren ’80, zangtechniek alles wat met articuleren te maken heeft en performance OF
3. werken met nummers die iets betekent hebben uit jouw leven, zangtechniek klankvorming en leren samenzingen)
—> er wordt een appgroepje gemaakt, zodat jullie elkaar op de hoogte kunnen houden van jullie proces. Of als je kijk-lees-concert-luister-tips hebt voor anderen, kun je die ook hier in kwijt.
—> de lessen zijn €24,- per les/per persoon en duren 75 min (m.u.v. duolessen, deze duren 60 min)
—> alle lessen zijn voor alle leeftijden en niveau’s
—> de lessen worden gegeven in de lesruimte in Tilburg en zijn voor iedereen uit het hele land

Nog steeds interessant? Lees verder —>

Wat moet je nu doen?
Nou, je kunt je inschrijven door bijgevoegd inschrijfformulier in te vullen en naar me terug te mailen.
Dan is het even wachten geblazen, want ik ben bezig met het samenstellen van een groepje en een lesprogramma.
Wanneer dat gelukt is, doe ik jou en de anderen een voorstel voor de inhoud programma, middels het voorstelformulier (zie voorbeeld ervan hieronder) Vervolgens plannen we de data in en met jullie goedkeuring gaan we het programma starten!

Heb je vragen of wil je je inschrijven? Download het inschrijfformulier en vul in. Dan mail naar info@zanghaus.com

Zolang als Linda les geeft, is ze bezig met het hebben van een geschikte lesruimte en haar visie en manier van lesgeven gieten in een vorm.

  1. Het hebben van een geschikte lesruimte
    Enerzijds is het deze virtuele lesruimte, het ZANGHAUS. Anderzijds is dat de ruimte waarin lessen en workshops gegeven worden. Aan de ruimte is veel aandacht besteed. Er staat niets in waar niet over na gedacht is. Alles wat je in de lesruimte ziet en voelt is in dienst van dat waar we mee bezig zijn: ZINGEN!
  2. Manier van lesruimte gieten in een lesvorm
    Het zien van het geheel, overkoepelende inzichten, maken van schema's, volgen van een pad. Er is al veel gepasseerd voordat de ZANGHAUS lesmethode hier uit voortvloeide. En daar is het dan ineens!

Wie is Linda? Lees meer.

Wat is de zanghaus lesmethode?

Door te werken met leerlingen en zelf een duidelijke visie te volgen heeft Linda de volgende dingen ontdekt:

  • heel de wereld mag zingen
  • leren zingen doe je door te jezelf te volgen
  • samen zingen is samen connecten
  • blijf spelen, hou het licht

De lesmethode bevat al deze dingen. De methode bestaat uit verschillende workshops die je kunt aanschaffen via de shop en zelfstandig thuis of in je lessen kunt uitvoeren. Je kunt de workshop alleen of met anderen volgen. Op een speelse manier kan iedereen aan de slag met zingen. Elke workshop bevat een onderdeel over zingen. Dat kan een zangtechniek zijn of een muziekgenre en nog veel meer. Je gaat 4 tot 8 weken aan de slag met een zelf gekozen nummer binnen het thema van de workshop.
Je kunt de workshop op verschillende manieren afsluiten:
- je rond het gekozen nummer af door het thuis nog eens voor jezelf of andere te zingen,
- je rond het gekozen nummer af door het in de les (evt. met anderen) te laten horen,
- je neemt je performance van je zelf gekozen op,
- je laat je opname beoordelen via een video-beoordeling in de shop
- je schrijft je in voor de bijhorende groepsles:

Groepslessen

Een belangrijk onderdeel van het ZANGHAUS is jou het podium bieden voor wat je nodig hebt. Het proces van een solo zingen en het performen is heel leerzaam. Daarvoor heb je letterlijk een podium en publiek nodig. Het ZANGHAUS biedt dan ook groepslessen aan horende bij de thema's van de workshops. Je gaat nog steeds zelfstandig met de workshop aan de slag, thuis of in de les. Je schrijft je in voor de groepsles en je performed je zelf gekozen nummer waarmee je geoefend hebt tijdens het uitvoeren van de workshop. Het leuke is dat ook publiek zich kan inschrijven voor deze groepsles. Alle deelnemers krijgen de gelegenheid om iets over je performance te zeggen. Zo kun je je proces delen met anderen en nog meer leren. Dubbel leuk!

Voor meer info, ga naar de pagina 'info lesmethode'

Elke leerling van het ZANGHAUS krijgt een online account

Met je online account kun je:
- zelf online je lessen inplannen en beheren
- zelf je teksten uploaden en gebruiken in je les
- in de les log je in via de iPad en kan Linda aantekeningen maken
- thuis kun je je teksten dan weer downloaden en zelf voorzien van aantekeningen
- je kunt mp3's van karaokebanden en eigen opnames beluisteren en downloaden
- je huiswerk en/of aantekeningen over de les bekijken

Zangles bij het ZANGHAUS is geen plek voor wekelijkse uitvoering van een hobby waar je 'op' zit. Een individuele les is een coaching in wat jij wilt leren en nodig hebt op dat moment.

Dat kan betekenen:
- dat je eens in het half jaar een individuele les plant en regelmatig meedoet met workshops en samen met andere leerlingen regelmatig afspreekt om nummers te zingen en te oefenen.
- dat je een periode heel erg de behoefte hebt om wekelijks of 2-wekelijks of een andere regelmaat te komen om een kickstart te hebben voor een bepaald doel. Of om je bijv. door een auditie-ronde heen te helpen.
- enz.

Vaste lestijden neigen soms naar een verzanding van een ritme, zovan 'ja, ik ga maar, want het is nou eenmaal afgesproken elke werkweek van het jaar.'

Het ZANGHAUS heeft dus geen abonnement. Het is een open huis, je komt en gaat wanneer jij daar behoefte aan hebt. Je mag komen ervaren, de tijd nemen, je motivatie vinden, andere leerlingen leren kennen en iets gaan doen wat uiteindelijk helemaal bij jou gaat passen of past.

Voorbeelden in werkwijzes van leerlingen

A.
- Gaat bij haar zelf te rade wat ze nodig heeft en wat ze wil leren. Voor haar eerste stap heeft ze bedacht: ik wil thuis durven zingen, om zo ervaring op te bouwen en te merken waar ze tegen aan loopt. Ze plant een les in en bespreekt wat het plan kan zijn. Met wat tips en de afspraak om een paar lessen vooruit te boeken, zodat ze een stok achter de deur heeft, probeert ze zo in een ritme te komen. Na een tijdje heeft A. het het lef om te zingen en heeft hier een goed ritme in te pakken. Tussendoor stuurt ze filmpjes door die ze interessant vindt en vult ze haar playlist aan met liedjes die haar leuk lijken om te zingen. Inmiddels plant ze de ene maand een les van een half uur waarin ze aan techniek wil werken en de andere maand een les van 45 min, waarin ze liedjes wil oefenen.
M.
- Plant maandelijks een les voor haarzelf in. Ze volgt haar inspiratie voor het kiezen van nummers en in de les gaat ze samen met Linda aan de slag. De opvolging van nummers blijkt steeds heel logisch. Soms zegt de tekst iets over een situatie in haar leven op dat moment, soms sluit het precies aan op de zangtechniek waar ze aan toe is om op te pakken. Enkele keren plant ze een duoles met haar dochter. Haar dochter zit ook in een zangclubje met 2 andere meiden van haar leeftijd. Zij komen twee-wekelijks bij elkaar.
L.
- Leert zichzelf thuis piano. Zingt wanneer hij het nodig heeft en plant af en toe een les om een nummer te laten horen en daar tips over te krijgen. Uiteindelijk ronden we het nummer af door het op te nemen.
E.
- Wil auditie doen voor 'the voice' en wil graag bij het ZANGHAUS haarzelf daar voor klaarstomen. Er zijn verschillende rondes, dus ze plant de lessen tussen de audities door. Soms een uur, soms een half uur.
P.
- Zit in een coverband en wil bij het ZANGHAUS steeds de nieuwe nummer uit het repertoire instuderen. Daarnaast doet P. regelmatig mee aan de workshops uit de lesmethode om geïnspireerd te blijven en andere zangers uit de omgeving te ontmoeten. Af en toe maakt hij dan een afspraak met een andere leerlingen bij het ZANGHAUS om een meer-stemmig nummer in te studeren.
J.
- Ze heeft 4 jaar lang elke week zangles gehad en was toen zeker genoeg om op een bandje af te stappen. Een half jaar heeft ze geen afspraken geboekt. Daarna merkte ze dat ze door het zingen met de band, niet meer aan haar eigen nummers en haar zachtere stem toe kwam. Ze plant daardoor weer een afspraak bij het ZANGHAUS voor haar nieuwe zangdoelen. Inmiddels is ze hierdoor weer piano gaan spelen, dat wat ze als kind deed.

En zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen. Hopelijk inspireert het je om je eigen ding op te pakken via het ZANGHAUS.

Hoe zit het dan met afspraken maken voor duo- en groepslessen?

Voor duo- en groepslessen kunnen zowel losse als vaste tijden afgesproken worden:

  • Wil je een keer met je vriend(in), zoon, dochter, oom, tante, neef, andere leerling die je tijdens een workshop hebt leren kennen, je hele gezin, een lied instuderen of samen werken aan een bepaalde techniek of samen voorbereiden op een workshop of eindelijk dat 4-stemmige nummer instuderen wat je altijd al gewild hebt. Dat kan! Je kunt naast dat je individuele lessen plant ook een duo- of groepsles plannen.
  • Wil jullie jullie graag een tijdje samen les om samen te werken en kijken wat daar uit komt? Dat kan! We kunnen dan voor bijvoorbeeld een schooljaar lang of andere bepaalde tijd de lessen vooruit plannen.

Wat is het aanbod van groepslessen?

Er zijn verschillende soorten groepslessen:

  1. ZANGHAUS lesmethode groepslessen:
    Groepslessen horende bij de ZANGHAUS lesmethode (lees hierover in het volgende tabje)
  2. Zelf samen gestelde groepen:
    Groepslessen met een groep (3 of 4 personen) die je zelf hebt samengesteld en waarbij je werkt aan een zelf bedacht doel. Plan zelf de les in of neem contact op.
  3. Zangclubje:
    Groepslessen met 3 of 4 kids. Aan het begin van het schooljaar kunnen kids starten in een zangclubje. Wanneer je aangeeft dat je in een zangclubje wilt, wordt je in een groepje geplaatst met leerlingen van dezelfde leeftijd en enigszins hetzelfde zangdoel.
  4. Workshops:
    Nog een andere vorm van zingen in een groep zijn het deelnemen aan de verschillende workshops. (lees over de workshops in de tabjes hieronder)

Waarom samen zingen?

- leren van anderen
- even niet alleen focus op jezelf
- op een andere manier inspiratie krijgen
- meer zang in je leven
- mensen leren kennen met een gedeelde interesse in muziek
- het leeft pas als je samen deelt!

Ik wil graag benadrukken hoe belangrijk het is om SAMEN muziek te maken en verbinding vinden met anderen. En dat geldt voor ALLE LEEFTIJDEN! Beide locaties zijn fijne plekken om elkaar te ontmoeten, te verbinden en samen muziek te maken.

- Door iemand anders te zien en horen en daar feedback op te kunnen geven en daar over te kunnen praten in een groep creëert inzicht, motivatie en inspiratie
- Ook het leuke van samen zingen, samen klinken, samen delen, schept vertrouwen, zelfvertrouwen, vreugde en het zet processen in gang die je in je eentje niet zou hebben
- Een stok achter de deur met oefenen
- De lessen zijn goedkoper
- Je leert op een andere manier en voor de meesten geldt ook: sneller.
Ik kan zo nog even doorgaan...

Kun je dan niets leren van individuele lessen? Ja zeker wel, je volgt dan een persoonlijker traject, wat ook noodzakelijk is in de meeste gevallen. Vooral als je een bepaald doel voor ogen hebt. MIJN ADVIES is, als je er ook maar een beetje voor open staat, om duolessen en individuele lessen af te wisselen.

Naast de workshops van de lesmethode zijn er diverse andere leuke workshops die live in een groep te volgen zijn. Dit om zoveel mogelijk wensen en mensen samen aan het zingen te krijgen.

Leuk! Ik doe mee

  • Check de agenda om te weten welke workshops wanneer plaatsvinden.
  • Schrijf je in voor een workshop door deze aan te schaffen in de shop.
    In de shop vind je tevens een uitgebreide beschrijving bij elke workshop.

'Werken in het NU' heeft bij het ZANGHAUS te maken met 2 dingen

  1. Je maakt bewust een afspraak.
    Weet waar je mee bezig bent! Je hebt al inspiratie nodig gehad om op het idee te komen dat je iets met zingen wilt en zet daarmee al een intentie neer. Je wil niemands tijd en geld verdoen, inclusief die van jezelf. Zorg er dus voor dat je blijft checken waar jij blij van wordt om aan te pakken. Uiteindelijk zul je merken dat je inspiratie je overal brengt waar je zijn moet. Bereid een lied wat je die week op de radio hebt gehoord en je maar niet loslaat, bereid vragen voor, weet welke techniek je wilt leren, weet dat je even niets wilt en alleen lekker zingen en ontladen. En nu komt het gekke: zelfs als je even niet weet of snapt wat te volgen. Je weet niet wat je wilt leren, maar je wil het wel, dat is ook goed!
  2. Je bent bewust in de les.
    De andere bedoeling bij 'werken in het NU' is dat je les hebt in het moment. Je kunt, na het zetten van de intentie en bedenken wat de bedoeling van de les gaat zijn, niet voorspellen of stap voor stap bedenken hoe zo'n lesmoment gaat lopen. Je mag het dan weer even loslaten en eens zien wat er gebeurd. Misschien kom je heel gehaast de les binnen, ben je al je blaadjes vergeten, heb je een verhit gesprek gehad, lukt het nummer niet wat je had voorbereid, ik kan zo nog even doorgaan met situaties die zich voor kunnen doen. Ondanks alles wat er kan gebeuren krijg je misschien wel aan het eind van de les precies dat inzicht wat je nodig hebt gehad.

 

Wat wordt er van mij verwacht als beginner?

Als je nog nooit iets gedaan hebt met zingen en je bent een echte beginner, dan kan het lastig zijn om gelijk een doel te hebben of een lied te zingen. Gun en geef jezelf de tijd om te wennen. Geef jezelf een paar lessen de kans om te 'acclimatiseren'. Neem de tijd om te kijken wat voor jou werkt wat betreft de invulling van zang in je leven. Je hoeft niet meteen te verwachten van jezelf dat je van de een op de andere dag een killer-ritme hebt in oefenen of regelmatig zingen en dat je weet wat bij je past. Totaal niet de bedoeling! Ga alsjeblieft onderzoeken en ontdekken wat bij jou (wensen) past, niemand legt je verder iets op. Zoiets heeft tijd nodig en is nooit verloren tijd.
Als je eenmaal weet wat je wilt en je hebt een doel voor jezelf gevonden, dan neem je het heft in handen. Toon initiatief en begin eigen projectjes. Maak het leuk!

Investeer om te leren

  1. Blijf in beweging: Het leven is leren, in beweging blijven is vooruitgang, als je stil gaat staan roest je vast en wordt het steeds moeilijker om 'fris' te blijven. Blijf weg van gewoontes, blijf dapper, blijf kritisch, zo blijf je alle uitdagingen in het leven aankunnen. Misschien heb je een situatie of gevoel wat je bij die situatie kreeg, weggestopt en (misschien op dat moment terecht) op slot gezet. Vroeg of laat, als je in beweging wilt blijven zul je toch dat slot er af moeten halen en het moeten leren voelen.
  2. Heb vertrouwen
  3. Sta open, laat je inspireren. Er zijn zoveel artiesten die een gevoel of gebeurtenis hebben omschreven, die muziek er van hebben gemaakt, om met de situatie om te kunnen gaan. Ze hebben het geuit en ze zijn de situatie aangegaan. Door heel de popgeschiedenis zijn er al 1000-en gevoelens omschreven. En de nummers die jou aanspreken of die jou raken, kunnen jou informatie bieden. Soms hoor je ineens de tekst van een nummer, of voel je het nummer ineens aan, het laat je niet meer los. Het zou zomaar eens iets over jezelf kunnen zeggen. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat het je helpt om dingen te verwerken en los te laten.
  4. Volg je eigen inspiratie: Begin met vragen voor wat je nodig hebt
  5. Creeer, manifesteer in jezelf

Wat moet ik nog meer weten hierover?

Gelukkig is het zo, dat je nog steeds leert, ook al heb je geen les. Ik kan het niet genoeg benadrukken dat je zelf in beweging moet blijven. Dat is de enige manier om te leren en vooruit te komen. Als zingen een onderdeel van je leven is, zorg dan dat je op meerdere vlakken met zingen bezig kan zijn. Ga bij een koor, doe workshops, ga bij een bandje, ga optreden, ga samen met vrienden muziek maken!

Je spreekt verschillende vlakken tegelijk aan; creatief, spiritueel, mentaal, gezondheid. En omdat het die kracht heeft, is het voor Linda zo belangrijk hier bewust mee om te gaan. Het geeft je kracht, het geeft je richting, het geeft dat wat je nodig heeft. Alle antwoorden, mocht je er iets mee hebben, kun je vinden.

Zoals je leest ga je niet zomaar iets aan. Je zult (opnieuw) bewust worden van jezelf, je stem, en waar je mee bezig bent. Je zult beter naar jezelf gaan luisteren en ontdekken welke kant je op moet.

Klanten lopen altijd een stukje wijzer over zichzelf de deur uit en sommigen blijven zelfs jaren plakken. Zo wordt de omgeving weer een stukje rijker door alle contacten en projecten die ontstaan.

Ben je geïnspireerd
of heb je al concrete wensen waar je aan wilt werken?


Dit zijn de stappen die je kunt zetten:

 

Ik weet genoeg, ik ga aan de slag met een workshop naar wens

Ga naar de shop

 

Ik wil me verder verdiepen in de lesmethode

Ga naar info ZANGHAUS lesmethode

 

Ik wil het ZANGHAUS bezoeken en kennismaken met Linda

Neem contact op