Blog

sep 07

Aanschaffen akoestische gitaar

Gefeliciteerd, je gaat beginnen met gitaar spelen. En nu wil je je eigen gitaar aanschaffen. Waar moet je zijn en waar moet je op letten? Lees hieronder voor tips:

WIE HEEFT WAT NODIG?

Ik vind dat er in elk huishouden een gitaar en/of een piano hoort te staan, om zo al spelenderwijs met muziek om te kunnen gaan. Maar, als je het ECHT niet gaat gebruiken en het ding staat te verstoffen thuis, is het ook weer sonde. Een serieuze gitaar om fijn op te kunnen spelen begint bij de €100,-/€150,-, dus je mag er ook best even over nadenken, voordat je dat geld er aan uitgeeft.

Als je nog niet zeker weet of je met gitaarles of met gitaar spelen wilt beginnen is het verstandig om een gitaar van iemand te lenen. Of een goedkopere gitaar van een paar tientjes aan te schaffen. 

Als je serieuzer bent met je gitaarles, ga je op zoek naar een gitaar waar je met plezier op kunt oefenen.

WAAR?

Een serieuze gitaar kun je het beste in een muziekwinkel kopen. Je kunt dan de gitaar zien en deze een keer uitproberen. Zo kun je ontdekken of je het geluid mooi vindt en of de gitaar fijn speelt.

Winkels
KEYMUSIC Eindhoven
Guitarking Boekel
Bax-shop (Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam, enz)
Music Store Keulen

Zoals je ziet, niet echt dichtbij de deur, maar zeker te moeite waard om eens langs te gaan!

Online winkels
www.bax-shop.nl
www.keymusic.com
www.musicstore.com
www.thomann.de

Marktplaats

Op marktplaats vind je een enorm groot aanbod van tweedehandse gitaren. Het is dan alleen lastiger te bepalen of het de gitaar is die je zoekt, als je niet weet waar je op moet letten.

WAAR MOET IK OP LETTEN?

Western of Klassiek

Ten eerste bepaal je of je een western gitaar, met stalen snaren en een smalle hals koopt. Of een klassieke gitaar (soms ook Spaanse gitaar genoemd), met nylonsnaren en een brede hals.

Een western gitaar klinkt door de stalen snaren veel scherper. Sommigen vinden dat fijner om daarmee zichzelf te begeleiden bij hun zang. Door de stalen snaren is het aanvankelijk wel iets pijnlijker om de snaren in te drukken. Voor de stand van je hand is het in het begin dan weer wat fijner, omdat de hals smal is.

Een klassieke gitaar heeft een warmer geluid door de nylonsnaren. Ook hier zal het in het begin wennen zijn voor de toppen van je vingers met het indrukken van snaren, maar wel iets makkelijker dan bij de stalen snaren van de western gitaar. Door de brede hals kan het lastiger zijn voor de vingers en pols om bepaalde grepen te pakken.

Je merkt het. Voor beiden gitaren valt iets te zeggen. Mocht je geen lichamelijke restricties hebben bijvoorbeeld hele korte of gevoelige vingers, dan zou ik je smaak van het geluid bepalend laten zijn.

Akoestische of semi-akoestisch

Daarna ga je bedenken of je met je gitaar die je nu gaat aanschaffen wilt gaan optreden. Als dat zo is, dan heb je een semi-akoestische gitaar nodig. Dat is een gitaar met een element, die je kunt aansluiten op een versterker via een gitaarkabel. 

Je kunt ook van een akoestische gitaar een semi-akoestische maken, door er later een gat in te laten maken voor het element, maar dat is niet aan te raden.

Ook heb je elementen die je in je gitaar kunt ‘klikken’. Of je speelt live met een microfoon voor je gitaar, maar dat is vaak verre van ideaal, vanwege de kwaliteit van de microfoons die aanwezig zijn of de kennis over geluidstechniek.

Maar als je al weet dat je er mee gaat optreden is het meest praktische een semi-akoestische gitaar. En is de gitaar lekker voor thuis of bij het kampvuur bedoelt, dan ga je voor een akoestische gitaar.

Bovenblad

Heel belangrijk voor de klank van de gitaar is het hout waarmee de gitaar gemaakt is. En dat begint bij het bovenblad. De gitaren met een massief bovenblad (100% hout) vind je al vanaf €100,-/€150,-. Onder deze prijsklasse vind je gitaren met gelamineerde bovenbladen (meerdere houtlagen op elkaar gelijmd). 

Het is een goedkope oplossing. Vaak zijn bij deze gitaren andere delen van de gitaar van kunststof, is de afstelling van de hals niet recht, of niet stevig genoeg om recht te blijven, zijn stemmechanieken niet van een goede kwaliteit en niet stevig, zodat de snaren eerder ontstemmen en minder lang meegaan. (zie hieronder over hals en stemmechanieken)

Wil en kun je meer uitgeven, dan is dat ook zeker een aanrader voor een serieuze beginnend gitarist. Denk aan gitaren van tussen de €500,-/€2000,-. Dit zijn goede kwaliteit gitaren, spelen fijn, klinken mooi, en je hoort meteen effect van je techniek die je steeds beter toepast naar gelang je oefent. 

Dan heb je natuurlijk ook nog gitaren boven de €2000,-. Dit zijn gitaren geheel van hout, handgemaakt, iets exclusiefs.

Hals

Bij de hals kun je letten op of deze recht is en geen gespleten stukken heeft in het hout. Als een gitaar valt, niet goed afgesteld is of niet goed gelijmd is, of een tijd met geen of verkeerd gespannen snaren heeft gehad, kan het zijn dat de hals scheef gaat staan. Je kunt dat ook zien als je naar de snaren kijkt. De ruimte tussen de hals en de snaren is dan te groot of te klein. Je kunt er ook op letten of het hout van de platte kant, de kant van de snaren, er schoon uit ziet. Bij een tweedehands gitaar kan dit helemaal vuil en niet goed bijgehouden zijn. Gelukkig kun je dat wel makkelijk zelf oplossen door voorzichtig te schuren of met een borsteltje schoon te maken. Dat speelt gelijk een stuk fijner!

Stemmechanieken

De stemmechanieken zitten aan de kop van de gitaar. Ze moeten stevig aanvoelen en niet los zitten. Hoe beter een snaar gespannen is op de gitaar, hoe fijner het speelt. Je hoeft de gitaar dan ook minder snel te stemmen (eens per week voor de gemiddelde beginner) en je hoeft de snaren ook minder vaak te vervangen.

ACCESSOIRES

Stemapparaat

Zoals je hier boven leest moet je best regelmatig je gitaar stemmen. Je kunt daarvoor een stemapparaatje aanschaffen. Maar je hebt ook apps op je telefoon die erg goed werken. Bijvoorbeeld GuitarTuna.

Voetenbankje

Een voetenbankje is fijn om je gitaar goed vast te kunnen houden en in een rechte houding te oefenen. Het is een verhoging van 10 tot 20 cm en zeker aan te raden.

Plectrum

Hoewel je met je vingers aan de snaren begint, kun je ook af wisselen met het gebruiken van een plectrum. Het zijn die kleine plastic of houten 3-hoekige plaatjes.

Capodaster

Een capodaster of capo is onmisbaar voor de gitarist die zichzelf wil begeleiden. Je kunt daarmee liedjes vereenvoudigen, waardoor je in het begin veel meer liedjes kunt spelen. Het is zo een klemmetje voor op je snaren.

Je hebt capodasters voor een elektrische gitaar en een akoestische gitaar. Let daar op!

Verder kun je er vanuit gaan dat, hoe duurder de capo, hoe gebruiksvriendelijker. Het is fijn om in één handeling een capo op de gitaar te kunnen zetten, in plaats van met een touwtje klemmen. De ‘knijper-versie’ is een betere aanrader.

Gitaarstandaard

Als je jezelf het oefenen thuis drempelverlagend wilt maken ga je voor een standaard waar je je gitaar in kunt zetten of hangen. Je loopt er dan elke dag meerdere malen voorbij om je er aan te herinneren. Verder staat het ook mooi in de woonkamer. Je kunt ook een houder voor aan de muur kopen.

Gitaarband

Als je weet dat je gaat staan tijdens het spelen, bijvoorbeeld bij een optreden of in een bandje. Dan is het handig om rekening te houden met een gitaar waar knoppen aanzitten om een band aan vast te kunnen maken. Vaak zitten die bij semi-akoestische gitaren standaard er op.

Reserve snaren

Een setje reserve snaren is nooit overbodige luxe. Als er een snaar knapt, kun je niet verder spelen. Het is dus handig als je deze meteen kan vervangen of in de les door je docent.

Muziekstandaard: ipad of blad

Naast je gitaar op gitaarstandaard zet je een muziekstandaard voor je lesmateriaal. Misschien leer je uit een lesboek of krijg je blaadjes met akkoorden. Maar je kunt ook alles verzamelen op een iPad of laptop en deze in een standaard klikken. Ook hierdoor wordt het oefenen laagdrempeliger. Zorg dat je je spullen voor elkaar hebt, zodat het een kleine moeite is om even je gitaar te pakken en de noten te spelen of akkoorden die direct voor je neus staan.

Versterker en kabels

Ga je snel genoeg optreden? Dan kun je overwegen een versterker aan te schaffen. Je kunt daar dan ook gelijk thuis mee oefenen. Bij een versterker horen ook kabels. Een stroomkabel naar je versterker toe. En een gitaarkabel van je versterker naar je gitaar. Wil je meer weten over boxen en versterkers? Lees dan artikel ‘Geluidsapparatuur’.