Blog

sep 05

Geluidsdragers: LP, CD & MP3

De LP is alweer een tijdje hot. Sommige mensen kennen het woord CD of MP3 niet en kennen alleen het stream via Spotify om muziek te beluisteren….oftewel: de muziekbusiness wat betreft geluidsdragers verschuift in een extreem hoog tempo. Als zanger/zangeres houd je misschien ook wel van muziek en muziek luisteren. Hoe luister jij muziek? Om jezelf muzikaal te ontwikkelen is het goed om je bewust te zijn van welke geluidsdragers er zijn en wat ze je kunnen bieden! Hieronder een klein overzicht:

LP

In het analoge tijdperk ontstond de grammofoonplaat. Je had in de jaren ’60 een LP (langspeelplaat/long play) en een single (met 1 of 2 liedjes) waarmee je muziek kon beluisteren. Een LP beluister je met een LP-speler. Je zet de naald op de plaat, luistert de plaat af en vervolgens draai je hem om voor de rest van de nummers. Tegenwoordig wordt de meeste muziek digitaal opgenomen en gemasterd.

Veel muziekliefhebbers genieten van het luisteren van een LP en geven nog steeds de voorkeur aan de geluidskwaliteit van een LP. De hele beleving van de naald op de plaat zetten, naar de bank lopen, hoesje in je hand, en luisteren maar. Vervolgens weer opstaan en omdraaien en weer verder luisteren. 1 album van 1 artiest. Als je een goede geluidsinstallatie hebt hoor je bijna waar de drummer zit, de gitarist, pianist, bassist, zanger, wie er dan ook meedoen om de plaat. Je hoort veel details en definitie, het geluid lijkt ruimte te hebben. Het is echt een aanrader om eens aan te kloppen bij een muziek- en geluidsliefhebber en een plaat te luisteren. Kun jij er van gaan genieten?

CD

In de jaren ’80 deed de CD zijn intrede in de markt. Er kon iets meer muziek op dan een LP en je hoefde niet om te draaien. De muziek was digitaal. Het begin van een grote verandering in het verdienmodel van alle artiesten die hun muziek verkopen. Ondertussen werden microfoons en akoestiek van opname-studio’s ook steeds beter, zodat er meer geluid verwerkt kon worden. Als je een goede cd-spelen, versterker, boxen, kabels en cd hebt hoor je de goede kwaliteit van de CD. Hoewel het heel praktisch was, veel praktischer dan een LP, vonden sommigen dat de charme van het muziek luisteren anders werd. Maar daar kwam wel iets voor terug. Je kon muziek onderweg luisteren! Via een discman. Ook kon je zelf muziek op je CD samenstellen en opnemen, zo had je je eigen favoriete mix voor onderweg.

MP3

Na de CD kwam er steeds meer ontwikkeling in muziekbestanden. Waarbij de MP3 absoluut de populairste is geworden. Niet met de beste geluidskwaliteit overigens. Bestanden kunnen steeds meer informatie verwerken over het geluid. Het voordeel van MP3’s is dat ze klein zijn en makkelijk te verwerken. Ze zijn klein omdat muziek is weggelaten; frequenties die de meeste mensen niet kunnen waarnemen met het gehoor. 

Is de muziek dan platter geworden? Neem je minder trilling waar, wanneer je naar een MP3-bestand luistert ten opzichte van een LP?

Muziek luisteren is beleven. Muziek is geluid en geluid is een trilling. Een trilling die resoneert met jou. Het doet is met je. Er zit een waarheid in. 

Ga op ontdekkingstocht en beleef muziek, zoals je het nooit eerder deed. Hoor en ervaar die bas, hoor die felle klanken, die midden klanken, die boventonen, enz.

SPOTIFY

En dan hebben we nu, Spotify. Een van de populairste streamingsdiensten. Het nieuwe muziek luisteren. Geen albums meer, maar playlisten. Helemaal afgestemd op een algoritme. Voordeel is dat je veel en snel nieuwe muziek leert kennen over de hele wereld. Gratis! 

De betaalde versie van Spotify biedt een kwaliteit van opname aan vergelijkbaar met de CD. Maar de onbetaalde niet. Je mist dan dus echt klanken uit de muziek. Daarbij luisteren steeds meer mensen muziek via telefoons en kleine portable boxjes, waardoor vaak geen bas meer te horen is. Aan de andere kant kun je de OVERAL muziek luisteren, wat ook weer een beleving met zich meebrengt. En de kwaliteit van muziek wordt constant verbeterd, dus muziekbeleving  of beleving van klank via geluidsdragers, zal zich blijven ontwikkelen.

Related Posts