Blog

mei 01

BPM

Als je muziek maakt, krijg je te maken met bovenstaande term. Hieronder leg ik je graag uit wat het is, wat je er mee kunt en hoe je als leek ze makkelijk kunt vinden.

BPM

BPM staat voor Beats Per Minute. Het aantal tellen per minuut. De hartslag van je nummer. Als je muziek maakt wil graag weten hoe snel een nummer gespeeld moet worden. Als je samen met anderen muziek maakt, maar ook als je een opname wilt maken.

Het tempo van een nummer bepaalt een gedeelte de interpretatie van het nummer. Een nummer kan compleet anders overkomen met een ander tempo. Probeer het maar eens! Soms kom je uit op leuke verassingen.

Hoe vaker je bezig bent met het tempo van een nummer, hoe een beter gevoel krijg je voor de BPM. Begin eens met het meetikken van een nummer. En daarna meetikken tijdens dat je zingt, voor sommigen al een hele uitdaging!

Hoe bepaal je BPM?

Let op! Het tempo is geen ritme. Het tempo is steeds eenzelfde tik. Bijv. niet kort-lang-kort-lang, dit is een ritme.

Metronoom

Je kunt een tempo aangeven met een metronoom. Een apparaat wat tikt. Maar je hebt naast mechanische, ook digitale metronomen, via apps. Speel of zing je lied en probeer in dit tempo te blijven.

Tempo aanpassen

Wordt je begeleid door een muzikant? Dan kun jij het voortouw nemen om het juiste tempo te bepalen en voortikken.

Wil je het tempo van je liedje aanpassen en heb je de MP3? Heb je bijvoorbeeld de karaoke-versie gekocht via: https://www.karaoke-versie.nl. Dan kun je het liedje versnellen of vertragen met Audacity. Hoe? Lees het artikel: Werken met Audacity.

Related Posts