Blog

mei 01

Notennamen op (bas)gitaar en piano

Om een toonsoort te kunnen bepalen moet je ze kunnen vinden op een instrument. Vervolgens moet je ook weten hoe die noten heten.

Vind de namen in dit artikel!

NOTENNAMEN

Notennamen zijn de namen van de tonen die je hoort. Je hebt in de muziek verschillende ‘talen’ hiervoor. Bijv. do, re, mi, enz. Maar in dit artikel gaan we uit van a,b,c,d,e,f,g.
Als ik ‘a’ zeg, zou jij dan de juiste toon kunnen zingen? Zolang dat niet gaat, kun je oefenen met een instrument. Het makkelijkste is een piano. Maar het kan ook op een gitaar.

NOTENNAMEN OP PIANO

Als je naar een piano kijkt, dan zie je witte en zwarte toetsen. De zwarte toetsen zijn steeds opgedeeld in een groepje van 2 en een groepje van 3.

De belangrijkste toets van de piano is de centrale C. Dat is de middelste toets van de piano. De C is de witte toets vooraan bij het groepje van 2. Alle andere notennamen van de witte toetsen volgen daarna in de volgorde van het alfabet. Dit krijg je dan:

Deze afbeelding komt van de site: https://pianoleren.nl

Hier vind je enorm veel informatie over piano’s en piano spelen.

 

Zwarte toetsen

De zwarte toetsen hebben ook namen. Elke volgende toets op de piano is een halve toonafstand. Voor de C + een halve noot, spelen we de zwarte toets na de C, dus rechts van de C. Die noemen we de Cis, je schrijft het zo: C#, je spreekt het zo uit: sies. Zo heb je ook de D#, enz. Dit tekentje ‘#’ noemen we in de muziek een ‘kruis’.

Nou is er nog iets geks met die zwarte noten. Ze hebben 2 namen. Als je namelijk omlaag gaat, dus de zwarte toets links van de d (die we hierboven C# noemen), heet ook wel de Db, spreek uit als des. Dit tekentje ‘b’ noemen we in de muziek een ‘mol’. 

Wanneer je welke gebruikt? Dat heeft te maken met de toonsoort. Hoe verder je je verdiept in muziek, hoe meer je hier over te weten komt.

Notennamen zingen

Speel de noot C en zing deze na. Speel een aantal noten achter elkaar en zing deze na.

 

 

NOTENNAMEN OP (BAS)GITAAR

Bovenstaande noten vind je dus ook op een gitaar of basgitaar.
Een gitaar heeft 6 snaren. Als je plukt aan 1 snaar heb je al een noot te pakken. Deze noten zitten op de open snaren.
De dikke snaar is snaar 6 en de dunne snaar is snaar 1.

Snaar 1 is een E (hoog)
Snaar 2 is een B
Snaar 3 is een G
Snaar 4 is een D
Snaar 5 is een A
Snaar 6 is een E (laag)

Als je dan vervolgens in de vakjes op de snaar drukt krijg je andere noten. Bijvoorbeeld vakje 1 indrukken op snaar 1, is de noot F. Elk volgende vakje is een halve noot hoger. Zie hieronder op het plaatje:

Een basgitaar heeft 4 snaren

De dikste snaar en laagste toon is een E, daarboven zit de B, dan komt de G, vervolgens de D

Zoals je inmiddels misschien is opgevallen, zijn dat de 1e 4 notennamen van een gewone gitaar. De tonen zijn hetzelfde, maar dan een octaaf lager. Zie hieronder op het plaatje van de site: https://basles-rotterdam.nl

 

 

Related Posts

BPM

Als je muziek maakt, krijg je te maken met bovenstaande term. Hieronder leg ik je...